Terror og krigsforbrydelse
 

Besættelsesdrab
for retten

Fyens Stiftstidende
6. december 2004

EFTERSPIL: Den i dag 83-årige tyske statsborger Søren Kam nægter sig skyldig i drabet på redaktør i 1943.
Men han vil ikke komme til retssag i DanmarkSøren Kam: Eftersøgt nazimorder

Godt 60 år efter drabet på redaktør Carl Henrik Clemmensen under besættelsen skal retten i Lyngby tage stilling til, om der er grundlag for at kræve fængsling af den i dag 83-årige tyske statsborger Søren Kam.

Han mistænkes for at være en af de tre SS'ere, der stod bag likvideringen af Clemmensen på Lundtoftevej nord for København den 30. august 1943.

Søren Kam nægter sig skyldig. Han har tidligere hævdet, at han affyrede sin pistol mod redaktøren i nødværge. Men man skal ikke forvente, at den 83-årige selv stiller sig op for dommeren i Lyngby og bedyrer sin uskyld.

- Han har bestemt ikke lyst til at komme til Danmark under de givne omstændigheder, så det bliver en slags grundlovsforhør med hovedpersonen in absentia, siger Kams nyvalgte forsvarer, advokat John Petersen.

Modstandsfolk i retten

Derimod ventes flere tidligere modstandsfolk at give møde i retten - som tilhørere. Også de er skeptiske, men med modsat fortegn.

- Vi er lidt bange for, at der er tale om et nyt forsøg på at forhale en sag, der har stået på siden 1945, siger Frede Klitgård, formand for foreningen Aktive Modstandsfolk. Den 81-årige Klitgård peger på, at Søren Kam i tidens løb adskillige gange er blevet meldt til politiet, men er forblevet uantastet under sine besøg i Danmark.

- Derfor er vi helt naturligt skeptiske. En domstol i Lyngby kan vedtage alt muligt, uden at det får nogen virkning i Tyskland. Men det skal ikke forhindre os i at møde op, siger Frede Klitgård.

Ingen beviser

Hvis dommeren i Lyngby vurderer, at der er grundlag for at kræve fængsling af Søren Kam, kan Danmark med den europæiske arrestordre i hånden kræve ham udleveret fra Tyskland til retsforfølgelse. Men så vidt kommer det ikke, vurderer Søren Kams advokat:

- For det første nægter han. For det andet er der hverken grundlag for en fængsling eller en domfældelse. Der er ingen beviser. Det har også været opfattelsen hos tyske og danske myndigheder, siger John Petersen.

Søren Kam var en af de tre SS'ere, der bortførte redaktør Clemmensen. Han blev dræbt af otte skud fra tre forskellige pistoler. En anden af de tre SS'ere, Flemming Helweg-Larsen, blev efter besættelsen anholdt og fængslet. Højesteret dødsdømte ham for drabet, og i 1946 blev han henrettet. En tredje deltager forsvandt - muligvis til Sydamerika.

Derimod flygtede Søren Kam fra Danmark til Tyskland, hvor han i 1956 opnåede statsborgerskab. Han bor i dag i det sydlige Tyskland.

Motivet til drabet på Clemmensen skal tilsyneladende søges i en episode på Østerport Station dagen før redaktørens endeligt. Her overfusede og spyttede Clemmensen efter en nazistisk journalist.

Flemming Helweg-Larsen hørte om episoden og besluttede sammen med mednazisten Kam, at der måtte gribes ind og statueres et eksempel. Om aftenen den 30. august bortførte tre mænd Clemmensen fra hans hjem.

I sin ansøgning om tysk statsborgerskab hævdede Søren Kam, at drabet blev begået af Helweg-Larsen alene. Da den forklaring imidlertid ikke passede med obduktionserklæringen, genåbnede statsadvokaten i München sagen i 1997.

- Handlede i nødværge

Under en afhøring hævdede Kam så, at han havde handlet i nødværge, da Clemmensen pludseligt gik til angreb på de bevæbnede bortførere. Et par år senere henlagde den tyske anklagemyndighed sagen på bevisets stilling.

Men med Tysklands ratificering af den europæiske arrestordre, der forpligter EU-landene til indbyrdes at udlevere egne statsborgere, er vejen nu åbnet for et nyt forsøg på at stille Søren Kam til ansvar. I sager om manddrab forældes strafansvaret aldrig i Danmark.

Inden sin død på Lundtoftevej blev Clemmensen holdt fangen og udsat for forhør på et skjulested på en sidevej til Hummeltoftevej, hvor retten i Lyngby i dag har til huse. Retten genåbner sagen i morgen.

Originalartikel her

Se også

Søren Kam: Naziterror - Tyvstartede tyske dødspatruljer

Af Frede Klitgård, KP 16, 1998

Nazismen i medvind
Af Frede Klitgård, KP 23, 2004

- End -