Aktioner
 

Grov politiløgn om deltagertallet ved Københavnsdemoen

Af STOP TERRORKRIGEN

Politiet har til pressen opgivet, at der deltog 10-12.000 mennesker i lørdagens store demonstration mod Irakkrigen i København. Det er en grov løgn, der er blevet gentaget i mange aviser, radio og TV.

Ifølge DRs tekst-tv er det senere blevet rettet af politiet til 25.000, men det er altså ikke engang dette lave tal, som er kommet frem i medierne.

Arrangørerne anslog meget forsigtigt på Christiansborg, at der var over 30.000.

Følgende kendsgerninger bør noteres:

Ved ambassaden var der tæt pakket med folk fra Lille Triangel til Østerport Station. Folk stod også på fortovene ned ad Farimagsgade og Classensgade. Folk fortæller om, at menneskemængden var så stor på Østerport Station, at det tog et kvarter at komme fra perronen og ud på gaden. I S-tog fra Nordsjælland blev folk opfordret til at stå af på Nordhavn Station, fordi det ikke var til at komme ud på Østerport!

Da demonstrationen gik fra Lille Triangel ned ad Classensgade forbi den engelske ambassade til Strandboulevarden og kom tilbage til Dag Hammerskiölds Alle via Oslogade var de sidste ved ambassaden endnu ikke begyndt at gå fra ambassaden. Ved den engelske ambassade blev det talt op at det tog 52 minutter for demonstrationen at passere.

Mange folk deltog ikke i marchen, men gik efter ambassaden. Da demonstration ankom til Christiansborg blev den mødt af tusinder, som var taget direkte derhen.
Da pladsen var godt fyldt op, og talerne blev genoptaget, var den sidste del af demonstrationen stadig ved den britistiske ambassade på Østerbro og havde en flere kilometer lang march foran sig.
Det tog omkring en time at få demonstrationen ind på Christiansborg.
Folk fyldte ikke bare pladsen op, men stod på begge sider af kanalen.
Samtidig begyndte folk at forlade demonstrationen.

Demonstrationen forårsagede en del trafikproblemer på Østerbro og i det indre København - med omlægninger af biltrafikken og store busforsinkelser.

Der var mellem 40 og 50.000 deltagere. Nogle erfarne iagttagere mener, tallet var over 50.000. Alt andet end en minimumsvurdering på mellem 35-40.000 er helt forkert.

Det store deltagertal dokumenteres også af mange overbliksfotos - selvom der ikke findes nogen, der rummer hele demonstrationen.

Under alle omstændigheder:
Det var den største fredsdemonstration nogensinde, den største demonstration ved den amerikanske ambassade - større end Vietnamdemonstrationerne og demonstrationerne mod NATOs raketter i begyndelsen af 80erne.

Det var et fantastisk fremmøde - og der er ingen grund til at acceptere løgne og underdrivelser.

STOP TERRORKRIGEN

PS. Det tyske Der Spiegel anslår demonstrationen i København til 50.000:
Die größten Demonstrationen im Überblick

16.02.2003

_____________________

ARKIV TIDLIGERE AKTIONER