Aktioner
 

 

Ritzaus dækning af retssagen mod 'folketingsaktivisterne'

Fredsaktivister kræves straffet med bøde for at forstyrre Folketinget under Irak-debat

København, onsdag /ritzau/

Fem fredsaktivister nægter at have forstyrret Folketingets arbejde, selv om de råbte fra folketingssalens tilskuerpladser og kastede løbesedler ned i salen.

Episoden fandt sted den 25. november 2004, da et flertal i Folketinget besluttede at forlænge de danske soldaters deltagelse i Irak-krigen med yderligere et halvt år. På et tidspunkt sang og råbte aktivisterne: "Krigen er ulovlig - besættelsen er ulovlig!", ligesom de kastede løbesedler ned til politikerne og holdt et banner op med den italienske fredstekst "Pace".

Efter få øjeblikke blev de ekspres vist ud af vagter og blev derefter hentet af politiet. Nu kræver Københavns Politi, at de fem personer bliver idømt bøde for at have forstyrret Folketingets arbejde.

Fredsaktivisterne nægtede sig skyldige onsdag i Københavns Byret og afviste, at de med deres happening reelt forstyrede politikernes i deres arbejde.
- Jeg brugte min demokratiske ret til at fortælle, hvordan jeg synes, at politikerne skulle stemme. Men det skete efter, at de havde stemt, så vi forstyrrede ingen, sagde den kvindelig aktivist.

En anden fredsaktivist, der er kendt for sine aktioner i især Skotland, forklarede i retten, at hun inden happeningen i folketingssalen forgæves havde forsøgt at få politikerne til at høre på hendes protest mod deltagelsen i Irak-krigen.

- Det her var sådan set vores sidste mulighed for at udøve en politisk protest, sagde hun, men blev stoppet af byretsdommer Gitte Cordes, da hun begyndte på en længere uddybning af sit standpunkt.
- Nu er det her ikke en talerstol, fastslog Gitte Cordes.

Dommeren havde på et tidspunkt også truet flere tilskuere med at smide dem ud, hvis de ikke respekterede, at retsmødet altså "ikke var et politisk teaterstykke".

En tredje aktivister erkendte i retten, at han havde smidt løbesedler ned til politikerne.
. - Den opfordrede dem til at følge deres medmenneskelige samvittighed i stedet for at være partifår, forklarede han.

De fem aktivister har ikke fået en beskikket forsvarsadvokat og har derfor selv hyret advokat Bjørn Elmquist. Elmquist indkaldte onsdag Enhedslistens Søren Søndergaard, der fortalte, at han ikke personligt havde bemærket eller var blevet forstyrret af aktivisternes happening.

Til straffesagens næste retsmøde har Elmquist indkaldt SF's formand, Villy Søvndal. Straffesagen fortsætter og ventes færdig den 2. november.

/ritzau/

Se også
Fredsaktivister nægter sig skyldige:

En pligt at protestere når folketinget overtræder international ret

- End -

_____________________

ARKIV TIDLIGERE AKTIONER