Aktioner
 

56 %

Fredsaktivisten Rasmus Petersens slutord i Byretten

En af 'folketingsaktivisterne', Rasmus Petersen, udtalte følgende lige før domsafsigelsen i retssagen mod de 5 aktivister, der den 2. november ved Byretten i København blev dømt for at forstyrre folketinget, da det den 25. november 2005 forlængede de danske soldaters ulovlige ophold i Irak:

”Danmark har startet en ulovlig angrebskrig mod et andet land. Ifølge Nürnberg-charteret, grundlaget for al international lov, er dette den største krigsforbrydelse, der overhovedet findes.

Ifølge samme Nürnberg-charter har individer ”internationale pligter, som overskrider de nationale forpligtelser til lydighed, som den enkelte stat har dikteret”.

Dette kan ikke ignoreres.

Fredsaktivisterne Rasmus Petersen, Ulla Røder, Matilde Dalgård og Carsten Lundsgaard

Desuden er Danmark ifølge Genève-konventionen medansvarlig for hver eneste af de krigsforbrydelser, der dagligt begås i Irak af koalitionspartneren USA.

Alligevel bliver Danmark officielt i Irak for at sikre freden, selvom under én procent af irakerne mener, at koalitionsstyrkerne øger sikkerheden, og hele 82% vil have dem ud af landet øjeblikkeligt – ifølge den seneste undersøgelse fra det britiske forsvarsministerium.

Hvordan kan Danmark besætte Irak uden at tage hensyn til, hvad irakerne mener – og hvad danskerne mener?

Min ”forbrydelse” bestod i at rejse mig fra tilhørerpladserne og tavst fremvise et skilt med påskriften ”56%” – fordi så mange af danskerne var imod besættelsen.

Vi ønskede at rette en sidste appel til folketingsmedlemmernes samvittighed, ikke at forstyrre afstemningen – og som folketingsvideoen tydeligt har vist, blev ingen politikere forstyrret; tværtimod fortsatte afstemningen uden afbrydelse.

Hvordan kan vi så dømmes for at have forstyrret Folketinget?”


Forsvarer Bjørn Elmquist og den femte aktivist Klaus Riis

Se pressemeddelelsen om dommen
”Folketingsaktivisterne”: Retten til politisk protest må forsvares

Læs også Carsten Lundsgaards kommentar
Skueproces uden tilskuere

Læs også Ulla Røders kommentar
Vis robusthed i politisk protest


- End -

_____________________

ARKIV TIDLIGERE AKTIONER