Fredspolitik
 

Fredsaktivistens 1. maj

1. maj: Ulla Røder er arresteret 27 gange, men fortsætter kampen for en våbenfri verden - Interview i Fyens Stiftstidende

Af Niels Chr. Bastholm
Fyens Stiftstidende 2. maj 2002

Munke Mose: Hun er blevet arresteret 27 gange, har smadret et atomlaboratorium og svømmet i seks timer i træk for at komme ind på en skotsk flådebase med atomubåde.
I går kom aktivisten Ulla Røder til Odense for tale sin sag under 1. maj-demonstrationen i Munke Mose.

- Jeg kommer hele vejen fra Skotland for at fortælle om det her. Jeg mener, at vi skal bygge vores samfund på at være solidariske, og det står 1. maj for.
Det burde være 1. maj hver eneste dag, fortæller Ulla Røder, der senest blev anholdt i februar.

Hendes hjertesag er kampen for en våbenfri verden, og den 47-årige kvinde forlod sit borgerlige liv og job på Blommenslyst Kro i 1999 for at rejse til Skotland og aktionere mod det britiske atomvåbensystem, Trident.

- Det er frygten for at blive udslettet og frygten for at leve i en radioaktiv verden, der driver mig, fortæller Ulla Røder, der rejser tilbage til sækkepibens hjemland i dag.

Her lever hun på et center for hjemløse syd for Glasgow, hvor hun arbejder frivilligt mod kost og logi.

Sidste år kom Ulla Røder på forsiderne af de skotske, engelske og danske aviser, da hun efter en seks timer svømmetur tiltvang sig adgang til en base med topbeskyttede atombåde og sprayede "UBRUGELIG" på den ene.

Allerede i 1999 sad hun fire måneder i Cornton Vale-kvindefængslet, efter at hun sammen med to andre aktivister havde smadret for 800.000 kroner udstyr på et flydende atomforsøgslaboratorium på søen Loch Goil i Skotland.

- Det ville da være lettere at stå med et skilt i hånden, men 30 år har vist, at politikerne desværre ikke overholder de aftaler om nedrustning, de selv har vedtaget og underskrevet. Derfor bliver almindelige mennesker nødt til at reagere, siger Ulla Røder.

De tre kvinder blev siden frikendt, da dommeren mente, at de havde handlet for at forhindre en forbrydelse jævnfør international lov.

- Jeg har været arresteret 27 gange og bliver det sikkert også igen, når jeg vender hjem. Jeg har en masse ubetalte bøder fra forskellige aktioner, og jeg hverken kan eller vil betale dem, siger Ulla Røder, der har to voksne børn.

Hun har stillet sig selv spørgsmålet, om aktionerne er værd at ofre livet på.

- Det er blevet farligere at komme ind på baser med atomvåben og specielt efter den 11. september. Jeg ønsker ikke at være selvmordsaktivist eller sultestrejke, for der er brug for alle kræfter. Vi arbejder for at skabe glæde og harmoni, men så længe
der er atomvåben i verden vil jeg fortsætte, lyder det overbevisning i stemmen.

Den store anerkendelse kom sidste år, da Ulla Røder og to andre aktivister fra gruppen Trident Ploughshares blev tildelt "The Right Livelihood Award" (den såkaldte Alternative Nobelfredspris) for deres arbejde for en atomfri verden.

- I løbet af tre et halvt år har jeg har siddet i varetægt i over syv måneder og i fængsel i 14 dage. Det er blevet lidt hårdt, men jeg fortsætter, lød det fra Ulla Røder, inden hun råbte sine budskaber ud i 1. maj-mikrofonen.

Se Ulla Røders 1. maj-tale i Munke Mose


-End-