Fredsbevægelse
 

De amerikanske tropper
ud af Filippinerne nu!

Af Josephine Høgh

Tale af Josephine Høgh, Filippinsk Solidaritets-Komité, ved den amerikanske ambassade 20. april 2002

Hvad nu hvis nogle banditter terroriserede folk på Bornholm?
Hvad nu hvis politi og militær ikke kan neutralisere dem?
Ville Danmark så lade amerikanerne invadere øen?

For 104 år siden kom der amerikanske tropper til Manila, angiveligt for 'at give filippinerne en håndsrækning' i kampen mod spansk kolonialisme. Et år senere udløste USA en brutal kampagne for at genkolonisere Filippinerne. I perioden 1899-1916 blev mere en 1.4 millioner filippinere og muslimer udslettet af den amerikanske besættelsesmagt. Dette blodige kapitel af vores historie er aldrig blevet glemt af filippinerne.
I dag står filippinerne over for en situation, der skræmmende ligner. USA's præsident George W. Bush har sendt omkring 1000 amerikanske soldater for at bekæmpe 'Abu Sayyaf', en lille gruppe banditter, som USA/CIA selv har skabt, som kidnapper for løsepenge, og rammer civile og turister.

Ifølge filippinske regeringskilder har Abu Sayyaf kun 50-100 bevæbnede medlemmer. Alligevel er mere end 5000 soldater, der er sendt ud mod dem, ude af stand til at besejre banditterne. Lad mig igen understrege dette: Abu Sayyaf har kun 50-100 bevæbnede medlemmer. Hvorfor sender Bush-regeringen så mere end 2600 flere amerikanske soldater dertil senere i denne måned?

Den filippinske præsident Gloria Macapagal-Arroyo og Bush må tro, at det filippinske og amerikanske folk består af idioter, som vil falde for disse uopfindsomme varianter af den samme fortælling om amerikansk 'menneskekærlighed'. Vi modsætter os disse amerikanske krigsrobotters adgang til filippinsk jord af den grund, at UDSTATIONERING AF AMERIKANSKE KAMPTROPPER krænker den filippinske uafhængighed og den filippinske grundlov fra 1987, som udtrykkeligt forbyder udenlandske militære troppers tilstedeværelse og udstationering på filippinsk grund.

Så hvorfor strømmer amerikansk tropper til Basilan, den lille ø i det sydlige Filippinerne? Er det for at neutralisere hundred Abu Sayyaf-banditter eller deromkring? Svaret er afgjort NEJ!

Basilan udgør nu et laboratorium for amerikanske krigsspil i troperne. Den amerikanske militærintervention retfærdiggøres i terrorbekæmpelsens navn og som hjælpeaktioner. Der ligger faktisk en skjult dagsorden gemt, og der er større interesser på spil - nemlig globale og regionale økonomiske og geopolitiske interesser:

1. Mindanao, Filippinernes andenstørste ø, der omtrent det dobbelte af Danmark, har et stort økonomisk potentiale og er rigt på råstoffer, heriblandt olie og naturgas. Dens økonomiske udnyttelse af store og rovgridske multinationale selskaber er en mere plausibel begrundelse for militær intervention.

2. Mindanao er blevet af større strategisk betydning for udvidelsen af amerikansk militærmagt og kontrol med land- og flyruterne i det sydøstasiatiske område. Der er faktisk allerede blevet anlagt militærbasefaciliteter på øen af USAID, en officiel instans som var dybt involveret i bygningen af basefaciliteter under Vietnamkrigen.

3. De amerikanske militærstyrkers tilstedeværelse og deres baser og faciliteter i verdens strategisk vigtige områder er en nødvendighed for den amerikanske magtpolitik og for opretholdelsen af globalt herredømme, der har den imperialistiske globalisering øverst på sin dagsorden.

SÅ Mr. Bush og Mr. Powell - stop jeres krigsspil!
Vi vil ikke se en ny amerikansk aggressionskrig!

De amerikanske tropper ud af Filippinerne nu!
Yankees Go Home!

-End-