Fredsbevægelse
 

Apropos Grevil-sagen

Ulven er kommet

Et tilbageblik på Irak

Af Ulla Røder

18. september 2005

Efter at have overhørt Grevil sagen, som nu er igennem den første uge i landsretten og venter på domsafsigelse på fredag, bragte mine tanker mig tilbage til 1998, hvor jeg stod sammen med en lille forkølet skare med bannere og protesterede mod FN's sanktioner mod Irak.

Se også Ulla Røders rapport fra sagen mod whistlebloweren Frank Grevil:
Man hælder febrilsk vand og sand på bålet

Under Grevils sag kom der nemlig en del diskussion og påstande især fra anklagerens side om Foghs udtalelse:

”Irak har masseødelæggelsesvåben, det er ikke noget vi tror, det er noget vi ved. Irak har selv indrømmet, at det har haft sennepsgas, nervegas, miltbrand, men Saddam vil ikke afregne. Han vil ikke fortælle os, hvor og hvordan de våben er blevet destrueret. Det ved vi fra FN's inspektører, så der er ingen tvivl i mit sind”.

Det vidste han helt bestemt fra FE's trussels vurderinger – altså de vurderinger Grevil fik lækket til Berlingske Tidende i foråret 2004. Det kom også frem, at FE primært havde betjent sig af de udenlandske efterretninger, hvilket til sidst fik Grevil op af stolen og blæse i fløjten til advarsel for befolkningen i Danmark.

Fra udlandet blev vi også kategorisk fortalt af en selvsikker hr. Blair at:

”Saddam har fortsat med at producere kemiske og biologiske våben, og han har været i stand til at udvide rækkevidden af hans langtrækkende raket programmer. Hans militære planlægning tillader for nogle af massedestruktions våbnene at være klar på 45 minutter efter en ordre til at affyre dem er givet”.

Dette blev fastslået “uden tvivl” af ''Crimeminister' Tony Blair (1).

Hvis hr. Blair, og for den sags skyld også hr. Bush, hr. Fogh og FE havde købt en bog eller to skrevet om dette emne, så kunne de læse i 'War plan Iraq' af Milan Ray, at der ikke var aflagt regnskab for
“ 750 VX-nerve agent, senneps gas påfyldt 155 milimeter artilleri granater … som ikke har meget militær brugsværdi på en moderne slagmark. At VX mass-produktions udstyret, der var overleveret til UNSCOM i 1996 faktisk aldrig havde været brugt. … Et enkelt ordentligt angreb med artilleri granater kræver tusinde granater, ikke nogle få hundrede. … Der er ingen mulighed for at der eksisterer kemiske våben fra midten af 1980'erne." (2).

Med hensyn til Iraks kommercielle kemiske – relaterede faciliteter fortæller hr. Ritter: ”Det ville kræve produktions udstyr blev samlet i en enkelt integreret facilitet, let at opdage med USA's strategiske efterretnings kapacitet – det er ikke opdaget til dato" (3) …

”Tony Blair maler et frygtindgydende billede af Iraks resterede våbenkapaciteter, idet han påstår, at der ikke er aflagt regnskab for over 30.000 kemiske våben sprænghoveder og 4000 tons kemikalier (til våbenproduktion), og at Iraks ønske om at udvikle disse massedestruktionsvåben udgør en trussel mod hans naboer, mod hans folk og mod verdens sikkerhed.

I februar 1998 sagde hr. Blair, at eksperter vurderede at en teskefuld anthrax (kunne dræbe) 100 millioner mennesker (Observer 15.2.1998).
Professor Robert Nield kommenterede dette således:
”At fortælle at FN's våbeninspektører har fundet 'nok (kemiske og biologiske våben) til at have dræbt verdens befolkning adskillige gange' er det samme som at sige, at en mand i hans bedste alder kan producere en million sædceller pr. dag, derfor kan han producere en million babyer om dagen. Problemet er i begge tilfælde leveringssystemerne”. (16. februar)

Dr. Julian Perry-Robinson, (Science Policy Research Unit) og ekspert på Iraks våben, sagde at hr. Blairs tal var:
”noget vrøvl at bruge til sammenligning … som at sige 50.000 tons patroner er nok til at dræbe hele verden." ( 7. marts 1998).

Mest sigende udtalte USA's Ambassadør i Kuwait, Jim Larocco i februar 1998 i en vejledning til US forretningsfolk i Golf Staterne:
”Gas masker er ikke nødvendige” og "De fleste større hære har det antal, men det betyder ikke at jordens befolkning vil gå hen og dø”.

(Independent blev ikke distribueret til ambassadens personale – ambassaden var 'end ikke interesseret i at finde ud af en leverandør af gasmasker. Hvorfor? Fordi der er placeret opfanger systemer (til missiler) i Kuwait. 'og det faktum, at de biologiske og kemiske sprænghoveder er meget ineffektive'.) (Independent 7. marts 19998).

”Våben der er produceret før den første Golf Krig i 1990 som er sluppet gennem UNSCOM net ville nu have passeret der sidste salgsdato." (fra Milan Rays bog 'War Plan Iraq').

Irak har mobile laboratorier, der kan producere sådanne våben i store mængder. Imidlertid udtaler tidligere våbeninspektør Scot Ritter i juni 2000 at:
”Modsat den gængse opfattelse kan biologiske våben simpelthen ikke bare lige koges sammen i kælderen. Dette kræver et stort og sofistikeret infrastruktur, især hvis materialet skal fyldes i ammunition.
Som med kemiske våben, har CIA ikke opdaget nogen som helst aktivitet med hensyn til biologiske våben siden UNSCOM inspektørerne forlod Irak”.

Det er højst utænkeligt, at våbenprogrammerne, der blev så vellykket afrustet af US våbeninspektører, skulle være blevet reetableret siden våbeninspektørerne forlod Irak. Ifølge hr. Ritter:
”Det der tog Irak årtier at bygge med milliarder af dollars i omkostninger, kan under ingen rationelle analyser, være blevet rekonstrueret siden december 1998. … På trods af forsøg fra USA's høge at nedgøre resultaterne FN våbeninspektørers potentiale – er sandheden det som hr. Blair selv har anerkendt, at der hvor våbeninspektørerne var i stand til at udføre deres arbejde, ”havde de haft en indvirkning” (4).

Vores statsministers påstand var jo ikke så forkert, der var måske et lille restlager af masseødelæggelsesvåben, der ikke var givet afregning for. Dette er bare ikke det samme som at sige, at det rent faktisk eksisterer eller kan bruges længere, men hans retorik er ikke til at tage fejl af – det var en bevidst og dygtig udført vildledning af folk og udnyttelse af folks massehysteri til at fremme egne strategier og oprustningsplaner sammen med USA og Storbritannien.
Det er ikke høge længere der er på spil, det er glubske ulve i fåreklæder.

Tjek for resten lige, hvor meget materiel militæret ikke kan give aflægge regnskab for, hvert år. Det er ikke småting der forsvinder ud i den blå luft i regnskaberne. Virksomheder kalder det for 'tabskontoen'.

Ovenstående sandsynliggør til og med, at selv hvis disse masseødelæggelsesvåben skulle dukke op en dag, så er mængden og anvendelsesmuligheden for dem helt udelukket at kunne udgøre en trussel, der berettiger til det hysteri og den retorik, der blev lagt for dagen af diverse statsoverhoveder i USA, Storbritannien og Danmark.
Et hysteri der skulle knuse en nation, et folk blev trampet på mens de allerede lå ned efter mere end et årtis skånselsløse sanktioner.

Disse sanktioner var masseødelæggelsesvåbnene, der udgjorde en reel trussel mod det Irakiske folk. Et folk der stadig lider under hr. Foghs og hans medsammensvornes besættelse af landet; fortsatte bombninger; udrensninger af strategisk vigtige byer og masseudryddelse af det Irakiske folk.

FN sikkerhedsråd er ikke over international lov. Verdensdomstolen noterede engang: ”Man behøver blot at fremsætte den påstand – at en sikkerhedsråds resolution måske endog kræver deltagelse i Folkemord – for at dets uacceptable bliver synliggjort”.

International lov har fejlet med hensyn til at beskytte uskyldige civile og ingen i institutionen FN er længere i stand til at tage vare herpå på vores vegne. Dette er den realitet, vi almindelige borgere i verden må se i øjnene i dag. Vi har ikke andet valg end at beskytte og forsvare vores liv med de midler, vi er i besiddelse af.

Hr. Fogh må være helt ude i tovene efterhånden, og totalt mangle sund fornuft. Hvordan er han overhovedet kommet til at sidde i en statsminister stol? Det er den største trussel for rigets sikkerhed, jeg kan finde dags dato. Ikke at en Grevil har forsøgt at afdække en flig af det net af løgne, vores regering er spundet ind i. Grevil gjorde sin pligt, det er mere end hvad man kan sige om hr. Fogh.

Jeg kaldte handlingerne i Irak for et vedvarende folkemord i 1998. Det vil jeg stadig kalde de fortsatte overgreb og bombninger i Irak for. Det er på tide at få sat Fogh, Blair og Bush på porten, så ordentlige folk kan komme til at rydde op efter deres ødelæggelser. Ødelæggelserne, der breder sig ind i alle afkroge af vores samfund.

Nu skal krigsforbryderne have dækket sig ind. Nu skal de opbygge politi- og retssystemer, der skal ændres love og traktater over hele linien, der kan stoppe flygtningene de har skabt ved deres krigshandlinger. De folk, der forsøger at informere og få krigsforbryderne stillet til ansvar skal isoleres fra samfundet. Hertil tager de hårdt fat med terrorlovgivningen lige nu. Er det ikke nok kan hæren rykke hurtigt ud og klare paragrafferne.

Den 10/3 2004 siger statsminister Anders Fogh Rasmussen:

”Man kan jo altid ønske sig, man havde udtalt sig mere præcist. Det er nærliggende at antage, at man nægter at løfte sløret for FE's rolle”.

Herefter blev propagandamaskinen løbende justeret efter behov. Den 19/4 2004 kunne FE offentliggøre de ti vurderinger, og i det sammenfattende resume konkluderer Jørn Olesen:

”Irak vurderes at råde over færdige kemiske og biologiske kampstoffer og at have evnen til at fremføre disse”. Hertil kommer produktionskapacitet for mindre mængder af begge typer kampstoffer. Det vurderes sandsynligt , at Irak nok har et aktivt udviklingsprogram for kernevåben, men ikke råder over et færdigt våben.

Man kan jo også altid ønske sig at den idiot til statsminister gik af en dag. Men ønsketænkning er ikke nok, når man er oppe mod sådan en løgnagtig magtmisbruger og krigsforbryder.

Men nu er det mere end nok. Vi støtter op om Iraks folk i deres retmæssige kamp for overlevelse. De har brug for dig og din solidaritet hele tiden. Der er brug for whistle blowers som Grevil, hvis vores samfund skal forblive demokratisk og frit. Der er brug for din helhjertede solidaritet. Hver dag. Hver uge. Hver måned.
Indtil BUSH IMPERIET 'ligger i ruiner'.

Noter

(1) Arrow Anti-War Briefing no. 43, 28.04.03 – Tony Blair's forword to Iraq 's Weapons of mass-destruction dossier 24.09.2002.
The Times 25.4.2003, pg. 17.

(2) Milan Ray “War Plan Iraq ”, pg. 67.
UNSCOM paper cited in Scott Ritter “Redefining Iraq's obligation”.
“ Iraq Crisis”, A Voices in the Wildernes Briefing December 1998.3.,
Independent 07.08.98,

(3) Milan Ray “War Plan Iraq , pg. 16. ¨

(4) Milan Ray “War Plan Iraq ” pg. 68.

Scott Ritter “Redefining Iraq's Obligation;
Rumsfeld: Iraq checks not worthwhile”, Associated Press 16.04.02;
Tony Blair, interview with BBC 04.04.02 – www.number-10.gov.uk.

- End -