Irak
 

Jeg støtter modstandenInterview med Omar Dhahir,
forfatter og bestyrelsesmedlem i
Komiteen for et Frit Irak


Af Bo Elkjær
Ekstra Bladet 9. september 2004
Krig uden ende: Der bliver ikke fred, før besættelsesmagten er ude af Irak, siger forfatteren Omar Dhahir.

Danmark er besættelsesmagt i en ulovlig og umenneskelig krig, der ikke kan vindes, og som hver dag koster menneskeliv. Kampen mod besættelsen er både lovlig og rimelig.

Så brutalt kort kan forfatteren Omar Dhahirs budskab siges. Og det gør han. Omar Dhahir er iraker, men bor i Danmark.

Han er modstander af besættelsen, selvom han for snart 20 år siden måtte flygte hertil som politisk forfulgt under Saddam Husseins diktatur.

- Fallujah er på størrelse med Svendborg. Den by bliver bombet med F-16-fly hver dag. Allerede her til formiddag er der blevet dræbt 18 mennesker, herunder tre børn, siger Omar Dhahir.

- Anders Fogh Rasmussen kan gøre irakerne og danskerne en stor tjeneste ved at trække de danske tropper ud af Irak. Der er ingen grund til, at Danmark deltager i besættelsen af Irak. Besættelsen er grim. Irakerne ønsker ikke besættelsesmagt i landet.

- Man tager fejl, hvis man tror, at en besættelse kan tjene en befolknings interesse. De har planer, de har et formål dernede, og det er det, de tjener. Ikke irakerne. Det handler kun om olie, olie og olie.

De kan ikke styres

- Hvis jeg havde været i Irak nu, ville jeg lave et parti og bekæmpe besættelsen med fredelige, demokratiske midler.

- Men der er folk, der har været i krigstilstand i 25 år siden 1980. De er bevæbnede. De kan ikke holde ud, at der er fremmede, der bestemmer over dem. Du kan ikke styre dem.

- Der er idioter, der ikke kan se forskel på besættelsestropper og civile, så de kidnapper journalister. Jeg støtter ikke kidnapninger af civile eller drab på civile. Jeg støtter ikke halshugning af nepalesiske arbejdere. Det er brutalt. Det er kriminelt. Men hvem har skabt det? Det er besættelsen! Der var ingen udenlandske statsborgere, der blev slået ihjel i Irak før besættelsen af Irak.

Penge og olie

- Der var ingen al-Qaida i Irak. Der var ingen irakere, der var blandet ind i international terrorisme. Det er der i dag - og hvad er det skabt af? Det er alt sammen en reaktion mod besættelsen.

Omar Dhahir flygtede til Danmark i 1985.

- Hvis du var modstander af Saddam Hussein, burde du så ikke være glad for, at irakerne er blevet befriet?

- Nej. Alt det, der sker, har ikke noget med menneskerettigheder at gøre. Det handler kun om penge og olie.

- Jeg var modstander af Saddam Hussein, fordi jeg ønskede demokrati og ytringsfrihed for irakerne. Jeg ville gerne have haft støtte til, at vi selv kunne afsætte Saddam Hussein.

- De kriminelle amerikanske og britiske sanktioner efter den første golfkrig førte til, at Irak blev ødelagt. Nogle siger halvanden, nogle siger, at to millioner irakere døde på grund af sanktionerne. Der er ingen, der tror, at amerikanerne er kommet for at befri Irak og skabe ægte demokrati. De er kommet på grund af olien. Kun på grund af olien.

- Jeg har gennemført min uddannelse i Danmark. Jeg har udgivet bøger på dansk. Jeg har undervist på universitetet. Jeg har en kone, der er uddannet psykolog i Danmark. Min datter er opvokset i Danmark og er fuldstændig dansk. Min søn har netop afsluttet sin værnepligt. Jeg har en søn på otte år, der kun taler dansk.

Dansk pas er farligt

- I dag siger min familie i Irak til mig, at jeg skal passe på med at komme til Irak med et dansk pas. De kan ikke beskytte mig. Jeg anklager Anders Fogh Rasmussen. Danmark er altid blevet opfattet som et fredeligt land. Men i dag bliver Danmark opfattet som en del af en imperialistisk besættelsesmagt, og det gode danske rygte er ødelagt, ikke kun i Irak, men i hele Mellemøsten.

- Men vi bliver ulykkelige, når vi ser, hvad der sker i Irak -og vi bliver endnu mere ulykkelige, den dag der falder danske soldater i Irak.

I stormens centrum

Omar Dhahir, der er bestyrelsesmedlem i Komiteen for et Frit Irak, har bragt sig selv i stormens centrum med et par læserbreve i Fyens Stiftstidende og Politiken, hvor han opfordrer til modstand.

Dansk Folkeparti kalder Omar Dhahir fundamentalist og landsforræder og forlanger forfatterens statsborgerskab ophævet, så han kan blive smidt ud af landet.

- Jeg vil sige til Dansk Folkeparti: Hvis jeg som iraker i Danmark skal smides ud for at sige, at jeg støtter modstandsbevægelsen i Irak, hvad i alverden laver den danske besættelse så i Irak? Hvis Dansk Folkeparti har ret til at smide mig ud for at bruge min lovlige ytringsfrihed, så har irakerne da en endnu større ret til at gøre modstand mod den ulovlige besættelsesmagt.

- Jeg er i Danmark som en fredelig og velintegreret mand. Jeg ødelægger ikke Danmark. Jeg plyndrer ikke Danmark. Jeg deltager ikke i røveri i Danmark. Den danske regering er med til at ødelægge Irak, ydmyge irakerne og deltager i et internationalt røveri af Iraks olie. Besættelsen handler ikke om demokrati. Det er et internationalt røveri. Olie, olie, olie og ikke andet.

Blå bog:
Navn: Omar Dhahir. Født i Irak i 1951.

Uddannet i engelsk og russisk på Bagdads universitet. Flygtede fra Irak i 1981 og endte i Danmark i 1985. Omar Dhahir er uddannet cand.negot. på Syddansk Universitet i 1991 og har undervist siden 1994 på Syddansk Universitet, Handelshøjskolen i København og Odense Lærerseminarium. Har skrevet flere bøger og fungerer som foredragsholder om Mellemøst-forhold. Er i dag bestyrelsesmedlem i Komiteen for et Frit Irak.

Bragt i Ekstra Bladets tillæg den 9. september 2004
1000 døde soldater fra Bush's krig i Irak
3. sektion, side 10.

Se også:
Lyt ikke til ”Irak-eksperterne”
Af Omar Dhahir
30. august 2004

- End -