Pressemeddelelse
 

Downing Street Memo:

Hvornår aftalte Fogh Danmarks medvirken i Irak-krigen med George W. Bush?

Forpligtede Fogh sig til dansk deltagelse i en ulovlig krig i marts 2002?

Bush og Fogh i Det Hvide Hus marts 200

Pressemeddelelse 16. maj 2005
Stop Terrorkrigen
Forkortet udgave 22. juni 2005

Den 1. maj offentliggjorde den engelske avis Sunday Times et tophemmeligt memo fra Downing Street, dateret 23. juli 2002, fra et møde mellem Tony Blair og hans politiske og militære topchefer og efterretningsbosser, den britiske krigsstabs inderkreds. Det fremgår utvetydigt af denne, at Bush ville udløse en krig mod Irak og at Blair og hans topfolk var med. Mødet beskæftigede sig både med konkrete angrebsplaner og hvordan man skulle finde et påskud for denne ulovlige aggressionskrig.

Lederen af den britiske efterretningstjeneste MI6, som i referatet betegnes som 'C', rapporterer fra sin 'nylige samtaler i Washington' følgende:
'Der var et markant holdningsskift. Militær aktion blev nu set som uundgåelig. Bush ønskede at fjerne Saddam gennem militær aktion, retfærdiggjort af sammenfaldet af terrorisme og masseødelæggelsesvåben. Men efterretninger og kendsgerninger blev tilrettelagt efter denne politik. Det nationale sikkerhedsråd havde ingen tålmodighed med FN-vejen, og var ikke begejstret for at offentliggøre materiale om det irakiske regimes faktiske status. Der var kun en begrænset diskussion i Washington om efterspillet til den militære aktion.'

Den britiske udenrigsminister Jack Straw refereres for følgende:
'Det så ud til at være klart at Bush havde besluttet sig for militær aktion, selvom tidspunktet endnu ikke var afgjort. Men sagen var tynd. Saddam truede ikke sine naboer, og hans masseødelæggelsesvåben-kapacitet var mindre end Libyens, Nordkoreas eller Irans. Vi bør udarbejde en plan for et ultimatum til Saddam for at få FNs våbeninspektører tilbage. Dette ville også hjælpe til en juridisk retfærdiggørelse af brugen af magt.'

Se
Downing Street memo offentliggjort af Sunday Times 1. maj 2005

De følgende ni måneder frem til krigens start den 19. marts 2003 blev præget af at 'efterretninger og kendsgerninger blev tilrettelagt efter denne politik'. Med andre ord af de store løgne, der blev gennemført mod bedre vidende om Saddams angivelige masseødelæggelsesvåben og terroristforbindelser, som begge efterfølgende er blevet grundigt afsløret. Det var et tilrettelagt påskud for at udløse en ulovlig krig.

Dorte Grenaa

Dorte Grenaa fra ledelsen af Stop Terrorkrigen siger i den forbindelse:
- Vi har i Danmark aldrig fået den virkelige historie om, hvordan Danmark blev en af Bush's nærmeste allierede i denne ulovlige krig. Hele forløbet op til krigen viser, at Fogh-regeringen fulgte den samme linje som Bush og Blair for bevidste løgne og bedrag af offentligheden. Hvad vi ikke ved er hvornår Fogh lovede USA, at Danmark ville være med i den ulovlige krig. Vi har en formodning om, at det blev aftalt under Foghs USA-besøg i marts 2002, hvor han førte samtaler med både Bush og Donald Rumsfeld og modtog dessiner om, hvordan han skulle agere som formand for EU's ministerråd i det kritiske andet halvår af 2002.

- Vi håber at der vil være mod nok i administrationen til at lække dokumenter herom, sådan som det er sket i England, såfremt disse beviser på planlægning af krigsforbrydelser ikke er destruerede. Fra den danske antikrigsbevægelses side opfordrer vi kraftigt medier og politikere, der er imod den danske kollaboratørpolitik og krigsdeltagelse, til få alvor at beskæftige sig med disse spørgsmål, slutter Dorte Grenaa.

Hele den originale pressemeddelelse her

Se også

Downing Street Memo - Beviset på en planlagt forbrydelse mod menneskeheden
Af Klaus Riis, Kommunistisk Politik 13, 2005

Dokumentation: Den store tur
Af Klaus Riis, Kommunistisk Politik 7, 2002

Anklagskrift mod statsminister Anders Fogh Rasmussen,
udenrigsminister Per Stig Møller m.fl. for forbrydelser mod freden, mod menneskeheden og for krigsforbrydelser

Stop Terrorkrigen

- End -