USA
 

Han optræder ligesom Nixon i hans sidste tid

Er Bush gået over stregen?

Af ALEXANDER COCKBURN
Counterpunch juni 2004

En opsigtsvækkende melding om en vaklende George Bush er i omløb.

Den kommer fra Doug Thompson, udgiver af Capitol Hill Blue, i morgenudgaven d. 4 juni.

"Præsident George W. Bush's stadigt mere uberegnelige adfærd og store stemningsskift vækker på det seneste uro i Vestfløjen, hvor medarbejdere giver udtryk for stigende bekymringer for deres leders sindsstilstand."

Sådan lyder indledningen til Thompson´s insider rapport. Han fortsætter,

"Det minder mig om Nixon tiden, " siger en mangeårig politisk rådgiver af det republikanske parti med kontakter i det Hvide Hus. "Alle er fjender, alle er ude på at få ham op i en krig. Sådan er stemningen derovre." Han henviste tydeligvis til den sene Watergate-ramte Nixon, da en beruset præsident kunne skeje ud til langt ud på natten, og hvor Kissinger lod forstå, at han havde overtaget kontrollen med alarmknappen til kernevåbnet.

Og apropos kernevåbenknappen, siger Thompson, at han uden kildeangivelse har interviewet et antal medarbejdere i det Hvide Hus, der taler om en Bush, der erklærer, at hans beslutninger er "Guds vilje" og i samme åndedræt "fuck over" enhver, der regnes for at være modstander af administrationen.

Han citerer en medarbejder for at fortælle ham at , "vi er i krig, det er der ingen tvivl om. Hvad jeg ikke længere er klar over er, hvem præcis fjenden kunne være. Vi ser ud til at bruge mere tid på at nedgøre John Kerry end al Qaeda og vores fjendeliste bare vokser og vokser."

Kritik er utænkelig. Præsident reagerer frådende. Her er, hvordan afskedigelsen onsdag aften af CIA direktør George Tenet faktisk gik for sig, ifølge Thompson, der citerer en medarbejder.

"Tenet ønskede at sige op sidste år, men præsidenten var utilgængelig og ville ikke høre tale om det. Det ville ellers have været et opportunt øjeblik for en forandring, og ikke midt i en valgkampagne, men da direktøren udfordrede præsidenten under mødet i onsdags, afskar præsidenten ham med ordene ´så er det godt George. Jeg finder mig ikke i lloyalitet. Jeg forlanger din afskedsansøgning og jeg vil have den nu."

Thompson skriver, at "Tenet fik lov at trække sig tilbage ´frivilligt´ og Bush informerede sin chokerede stab om beslutningen torsdag morgen. En medarbejder siger, at præsidenten faktisk beskrev beslutningen som "Guds vilje." Gud kan altså også være årsagen til, at justitsminister John Ashcroft, administrationens lynafleder i kraft af hans problematiske forordninger, som kritikere hævder truer frihedsrettigheder, der er garanteret af konstitutionen, fortsat er medlem af magteliten. Stabsansatte i det Hvide Hus´ Vestfløj kalder Bush og Ashcroft for "the Blues Brothers´ fordi de "er på mission for Gud."

"Justitsministeren er tæt forbundet med præsidenten i kraft af religion," siger en medarbejder. "De tror begge på, at en hvilken som helst handling er retfærdiggjort i Guds navn."

Den uafladeligt irritable Bush, har nu hele tiden fingeren på aftrækkeren, bruser op over medarbejdere, og kalder dem "fucking assholes" i nærvær af andre stabsmedlemmer, eller, om enhver, som han opfatter som kritisk, "upatriotisk" eller "anti-amerikansk".

"Stemningen her er som under en belejning, det er der ingen tvivl om," citerer Thompson en medarbejder for at sige. "I denne administration behøver man ikke at gå med turban eller tale farsisk for at være en fjende af de Forenede Stater. Alt, hvad der skal til, er at være uenig med
præsidenten."

Oversættelse. Hans Pendrup

- End -